- بررسي تاثير گدشگري مذهبي در گسترش شهري
دسته: برنامه ريزي شهري
بازديد: 1 بارفرمت فايل: doc
حجم فايل: 69 كيلوبايت
تعداد صفحات فايل: 32هدف از اين پژوهش بررسي تاثير گدشگري مذهبي در گسترش شهري بصورت مطالعه موردي امامزاده جعفر(ع) يزد مي باشد
قيمت فايل فقط 15,000 تومان
دانلود پژوهش رشته برنامه ريزي شهري
تحليلي بر نقش گردشگري مذهبي در توسعه شهري
(مطالعه موردي: امامزاده جعفر(ع) يزد)
چكيده
جاذبه هاي گردشگري مذهبي (امامزاده ها، زيارتگاه ها) نقش مؤثري در بازسازي حيات شهرها در طول تاريخ و امروز داشته است كه همچون يك شبكه گسترده اجتماعي از اعتماد و مشاركت گرفته تا بحث هنجارها و امنيت، اغلب مسائل و مشكلات شهري را پوشش مي دهد. هدف از اين تحقيق، تبيين مؤلفههاي موثر در رونق گردشگري مذهبي امام زاده جعفر (ع) و چگونگي ارتباط آنها است. بر اين اساس، روش تحقيق توصيفي- تحليلي و جامعه آماري زائران امامزاده جعفر (ع) شهر يزد و ساكنين محله مصلي و مسئولان طرحهاي توسعه حرم و مديران شهري است. جهت تجزيه و تحليل دادهها از مدلهاي تحليل شبكه (ANP) و برنامه ريزي استراتژيك (SWOT) استفاده شده است. همچنين براي ارتباط علي و معلولي بين متغيرها، آزمونهاي آمار استنباطي مانند ضريب رگرسيون چندمتغيره به كار برده شده است.
نتايج حاصل از مدل تحليل شبكه نشان مي-دهد، شاخص هاي گردشگري مذهبي با 306/0 بيشترين تاثير و شاخص هاي مديريتي با 081/0 كمترين تاثير را در توسعه گردشگري مذهبي امامزاده جعفر دارند. همچنين مقادير بتا از آماره هاي ضريب رگرسيوني نشان داد كه يك واحد تغيير در مولفه هاي گردشگري، اقتصادي، كالبدي و مديريتي به ترتيب به اندازه 012/0، 026/0، 010/0 و 031/0 واحد تغيير در رونق گردشگري مذهبي و شهرنشيني در امامزاده جعفر (ع) ايجاد خواهد كرد. تحليل برنامه ريزي استراتژيك نيز بدون برنامه عمل كردن امام زاده جعفر (ع) در استفاده از نقاط قوت و كاهش نقاط ضعف در ارتباط گردشگري مذهبي و رونق شهرنشيني را تائيد مي كند. در اين راستا، پيشنهاداتي چون معرفي گسترده جاذبه هاي مذهبي امامزاده جعفر (ع) از طريق رسانه ها، توجه به پيوند بافت تاريخي و امامزاده در ساماندهي آن، گسترش مراكز مذهبي مكمل مانند موزه هاي مذهبي، مكان هاي همايش ها و آيين هاي مذهبي در جذب گردشگران مذهبي و پويايي امامزاده جعفر و محله مصلي ارائه شده است.
كليدواژه ها
شهر يزد
شهرنشيني
گردشگري مذهبي
برنامه ريزي استراتژيك
امامزاده جعفر (ع)
مقدمه
مروري بر تاريخ شهرنشيني و شهرسازي جهان نشان مي دهد كه عامل مذهب نقش مهمي در شكل گيري و گسترش شهرهاي زيادي بويژه در شهرهاي قديمي داشته است (بحرايي و كارگر، 1386: 115). امروزه نيز با روند روزافزون توسعه شهر و شهرنشيني، مي توان رابطه تفكيك ناپذير بين كالبد و فضاي شهري با فرهنگ شهري را ديد (نقدي و رضايي، 1391: 127). فرهنگ شهري از عناصر مهم و پايه اي در توسعه و تحول شهرها است و مجموعه فضاهاي كالبدي يك شهر مثل حرم، امام زاده ها، مساجد و خانقاه ها به-عنوان تك بناهايي كه نمودي از فرهنگ خاص هستند، منجر به رونق گردشگري مذهبي مي شوند (كروبي، 1382: 32). گردشگري مذهبي به عنوان يكي از مهمترين زيرمجموعه-هاي صنعت بزرگ و متنوع گردشگري جهاني از جايگاه ويژه اي در رشد اقتصادي كشورها برخوردار است. ايران اسلامي به لحاظ وجود اماكن مذهبي و زيارتي، توجه به اين صنعت، اشتغالزايي و توسعه پايدار اقتصادي را دنبال مي كند (دفتر تعاوني هاي خدمات وزارت تعاون، 1382: 8-6). ذوق، سليقه و همت ستودني ايرانيان در به كارگيري طرحهاي زيباي هنر و معماري اسلامي در ساخت و ترميم بناهاي بقاع متبركه و مساجد تاريخي شهرهاي مهم مذهبي و تسرّي كاربرد سبك هاي اين نوع معماري اصيل به قواعد شهرسازي ساير شهرها از ديگر ظرفيت هاي موجود اين نوع گردشگري در ايران مي باشد كه همگام با شهرنشيني توسعه پيدا كرده اند (شايسته فر، 1389: 68-67). بنابراين، «بقاع متبركه و اماكن آرامگاهي، از جنبه هاي گوناگون اجتماعي، هنري و روان شناسي در سبك زندگي اسلامي و فرهنگ جامعه ايراني نقش اساسي داشته اند» (سلطانپور، 1392: 875).
به عقيده اغلب روانشناسان، عدم توجه به نيازهاي روحي، سلامت جسمي، اعضاي جامعه را نيز با خطراتي مواجه مي كند كه تقويت ابعاد مثبت معنوي در نهاد آدمي با سفر به اماكن مذهبي و زيارت، مي تواند تا حد زيادي پاسخگوي اين نيازهاي مهم انساني باشد (Josan, 2009: 212). وجود مراكز مذهبي (امامزاده ها، زيارتگاهها و كليساها) از چنان اعتباري برخوردار بوده كه در بسياري از موارد، دلايل عمده تأسيس اوليه يا توسعه بعدي شهرها به شمار مي آمدند و يكي از عناصر كليدي جهت پاسخگويي به نيازهاي معنوي و روحي انسان ها به شمار مي روند (Haab, 1996: 16-32).علاوه بر اين، وجود پديده گردشگري مذهبي، نقش مؤثري در بازسازي حيات شهرها در طول تاريخ و امروز داشته است كه همچون يك شبكه گسترده اجتماعي از اعتماد و مشاركت گرفته تا بحث هنجارها و امنيت، اغلب مسائل و مشكلات شهري را پوشش مي دهد، امري كه بسيار ارزشمند و حياتي است. در اين ارتباط امامزاده ها، مظهر پيوند بين زمان، مكان و مردم هستند و به دليل «فضاي شهري» بودن شان، نه تنها در قياس با مكان هاي هم عملكرد خويش در ساير كشورها هويتي متمايز مي يابند، بلكه به عنوان تنها فضاهاي باز شهري با عملكرد مذهبي در فرهنگ شهرسازي مسلمين منحصر به فرد مي-باشند (امين زاده، 1389: 12).
در همين رابطه، اماكن زيارتي موجود در بافت هاي تاريخي ارزش بيشتري دارند به گونه اي كه بررسي ميزان تراكم كاربري اراضي موجود در اطراف اماكن مذهبي در بافت هاي تاريخي با بيشترين ميزان فشردگي نشان دهنده نقش هسته اي بودن اين مراكز در روند شكل گيري و رشد فيزيكي شهرها است و زماني اين بافت مي تواند ميزبان گردشگران كشورهاي مختلف باشد كه داراي بافتي منسجم، زنده و پويا باشد و اگر بافت را به عنوان موزه بدانيم خود به خود بافت تخريب خواهد شد. در نتيجه بقاع متبركه و اماكن آرامگاهي به لحاظ تاثيرات و پيامدهاي مثبت در زمينه هاي مختلف اجتماعي، هنري، مذهبي، تاريخي، اقتصادي و روانشناسي در سبك زندگي اسلامي ما از اهميت زيادي برخوردار است. يكي از اين بقاع متبركه، امامزاده جعفر (ع) شهر يزد است كه در دل بافتهاي تاريخي به عنوان يك جاذبه گردشگري مذهبي مهم قرار گرفته است و براي استمرار رونق گردشگري – فراهم كردن امكانات و تاسيسات براي گردشگران و همچنين از بين بردن معضلات شهرنشيني در بافتهاي تاريخي فرسوده- نيازمند به توسعه مي باشد. از آن جايي كه اين امامزاده، به لحاظ مادي و معنوي به نيازهاي زائران و بازديدكنندگان خود پاسخ مي دهد، همه روزه جمعيت زيادي را به خود جذب ميكند. يكي از مهترين مسائل، كمبود فضا براي زائران و گردشگران است كه از ضرورت هاي مهم توسعه آن نيز به شمار ميرود، به گونه اي كه اين توسعه، در توسعه شهرنشيني نيز بسيار تاثيرگذار است. اما طرحهاي توسعه اي بويژه در پيرامون بناي مزبور، با مشكلاتي چون استقرار خانه هاي تاريخي و بافت تاريخي اطراف امامزاده مواجه مي-باشد. در اين راستا اين مقاله به بررسي و نقش امامزاده جعفر در رونق شهرنشيني و توسعه گردشگري مذهبي مي پردازد. بنابراين، مفروض اصلي مقاله اين است كه توسعه برنامه ريزي و كنترل شده براي جذب گردشگر مذهبي در منطقه تاريخي- مذهبي امام زاده جعفر يزد، پيامدهاي مثبت اجتماعي- اقتصادي براي يزد و بويژه مناطق پيراموني به همراه خواهد داشت.
فهرست مطالب
تحليلي بر نقش گردشگري مذهبي در توسعه شهري (مطالعه موردي: امامزاده جعفر(ع) يزد)
چكيده
كليدواژه ها
– مقدمه
1-1-طرح مساله
-2-اهميت و ضرورت تحقيق
1-3- اهداف پژوهش
-4- روش تحقيق
– مدل تحليل پژوهش
شكل 2) فرآيند انجام تحقيق
1-5- معرفي متغيرها و شاخص ها
-6- محدوده پژوه
شكل 3) موقعيت امام زاده جعفر (ع) در شهر يزد
2- مباني نظري پژوهش
شكل 1) كاركرد و ساختار گردشگري مذهبي و تاثير آنها در گسترش شهرنشيني و گردشگري
3- تحليل يافتهها
جدول 1) درصد زائران و گردشگران امام زاده جعفر (ع) طي سالهاي 1391-1389
شكل 4) روند توسعه 5 سال آينده امام زاده جعفر (ع) و تبعات توسعه آن
شكل 5) شاخصهاي مورد مطالعه و ارتباط درون گروهي و برون گروهي آنها
جدول 2) ماتريس مقايسه زوجي و وزن خوشهها
جدول 3) وزن نهايي شاخصها
– برنامه ريزي استراتژيك توسعه گردشگري مذهبي امامزاده جعفر (ع)
– مطالعات جاذبه هاي گردشگري و شهرنشيني امامزاده جعفر (ع)
جدول 4) ماتريس ارزيابي عوامل داخلي (قوت، ضعف (IFE)
5) ماتريس ارزيابي عوامل خارجي (فرصت و تهديد (EFE)
رابطه شاخص هاي توسعه و رونق گردشگري مذهبي و شهرنشيني در امامزاده جعفر (ع)
جدول 6) آمارههاي تحليل رگرسيون چندگانه رابطه شاخصهاي توسعه و رونق گردشگري در امامزاده جعفر (ع)
جدول 7) تحليل واريانس رگرسيون چندگانه رابطه شاخصهاي توسعه و رونق گردشگري در امامزاده جعفر (ع)
جدول 8) آمارههاي ضرايب رگرسيوني ابعاد توسعه گردشگري در امامزاده جعفر (ع)
منابع
– پيشنهادها
قيمت فايل فقط 15,000 تومان
برچسب ها : بررسي تاثير گدشگري مذهبي در گسترش شهري , جاذبه هاي گردشگري مذهبي , كاركرد و ساختار گردشگري مذهبي , تاثير گردشگري مذهبي در گسترش شهرنشيني , تاثير گردشگري مذهبي در گسترش گردشگري , نقش گردشگري مذهبي در توسعه شهري , برنامه ريزي استراتژيك توسعه گردشگري مذهبي , دانلود مقاله جاذبه هاي گردشگري مذهبي
- دوشنبه ۱۳ آذر ۹۶ | ۰۳:۳۵
- ۴۷ بازديد
- ۰ نظر